Kosten

De kosten voor het volgen van een opleiding hangen af van het type opleiding dat u kiest en of de opleiding gesubsidieerd wordt door de overheid of niet.

Interieur Padualaan

Instellingscollegegeld of cursusgeld

De meeste cursussen en masters van de HU worden niet gesubsidieerd door de Nederlandse overheid. Dit betekent dat u instellingscollegegeld of cursusgeld betaalt voor de opleiding. De subsidiëring zegt niets over de inhoudelijke kwaliteit van een opleiding. De hoogte van het instellingscollegegeld of cursusgeld vindt u op de desbetreffende opleidingswebsite.

Wettelijk collegegeldtarief

Deeltijd- en duale bacheloropleidingen zijn wel gesubsidieerd door de overheid en voor deze opleidingen betaalt u, mits u aan de voorwaarden voldoet, het wettelijke collegegeld. Dit door de overheid vastgestelde tarief is aanzienlijk lager dan het instellingscollegegeld. In een aantal gevallen zijn professionele masters wél gesubsidieerd, bijvoorbeeld als er een door de overheid vastgestelde maatschappelijke behoefte is aan de opleiding. Dit geldt voor de Master in Advanced Nursing Practice, de Master Physician Assistent, de Masters of Education, de Masters Educational Needs (EN) en de Master Dovenstudies/Leraar Nederlandse gebarentaal.

Collegegeldmeter
Bekijk de kosten van de gesubsidieerde masters en bacheloropleidingen in de collegegeldmeter. De kosten van overige cursus- en masteropleidingen vindt u op de desbetreffende opleidingswebsite.

Tegemoetkoming in studiekosten

Er zijn mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten, bijvoorbeeld door middel van beurzen en subsidies. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie hierover. Als u naast uw studie werkt, kunt u ook naar mogelijkheden informeren bij uw werkgever. Ten slotte is het altijd de moeite waard om te kijken of u in aanmerking komt voor belastingteruggave.

Lerarenbeurs

De overheid wil mensen stimuleren om leraar te worden of te blijven. Voor studenten aan een lerarenopleiding bestaan inmiddels verschillende manieren om hun studie te bekostigen. Ook voor leraren die hun professionele niveau willen verhogen, hun vakkennis willen verdiepen of zich verder willen specialiseren, bestaat de mogelijkheid van een tegemoetkoming in de kosten: de lerarenbeurs.

Meer informatie over de lerarenbeurs, deelnemende opleidingen en de aanvraagperiode vindt u op www.hu.nl/lerarenbeurs.

Student Service Desk

Openingstijden/bereikbaar:
Werkdagen van 09:30-16:30 uur.
E-mail: info@hu.nl
Telefoon: 088 - 481 81 81
Twitter: @HU_Utrecht
Facebook: facebook.com/hogeschoolutrecht
Whatsapp: 06 - 34101698