Eerste Roland van Linge Prijs uitgereikt

24-07-2017

Masterstudent Mariska Kempenaar ontving onlangs de eerste Roland van Linge Prijs voor haar afstudeeronderzoek aan de Master Innovatie in Zorg en Welzijn (tot 1 september de Master Zorgtraject Ontwerp). Zij onderzocht de haalbaarheid, wenselijkheid en implementatie van een netwerk over Cerebro Vasculair Accident, ook wel beroerte genoemd. De prijs is vernoemd naar de vorig jaar overleden docent en onderzoeker Roland van Linge, die vanaf het begin betrokken was bij de Master Innovatie in Zorg en Welzijn (MIZW).

Uitreiking Roland van Linge Prijs 2017

Roland van Linge ontwierp het innovatie-contingentiemodel dat er vanuit gaat dat er niet een beste manier van implementeren is, maar dat dit maatwerk is. Het gaat altijd om een ‘match’ tussen de innovatie en de gebruikers. Om die fit te kunnen bepalen wordt gebruik gemaakt van twee vragenlijsten: de WIK en de WAK. De WIK brengt de kenmerken van de innovatie in beeld, de WAK de kenmerken van de afdeling, het team waar de innovatie wordt ingevoerd.

Ketensamenwerking

“Nu is het gebruik van de lijsten in een ketensamenwerking nog niet zo eenvoudig, zeker als het gaat om een toekomstige samenwerking: uit wie bestaat het team, naar wie stuur je die vragenlijsten? Dat heeft Mariska Kempenaar heel wat hoofdbrekens gekost, en is uiteindelijk zeer goed uitgewerkt”, vertelt docent en coördinator Ruben van Zelm.

Onderzoek voor patiënten en beroepspraktijk

“Mariska bezit het vermogen om dingen kritisch uit elkaar te rafelen en vervolgens weer bij elkaar te brengen”, zegt dr. Anneke de Jonge, docent aan de MIZW. “In één of twee zinnen beschrijft ze iets, analyseert dat en schuift het weer zo in elkaar dat er iets nieuws uitkomt: de synthese. Ze levert een boeiend verhaal af waar de patiënt na een beroerte én de praktijk absoluut iets aan hebben! De manier waarop ze met gegevens voor het implementatieplan omgaat, verdient respect.”

Nuttig voor nieuw lectoraat Evidence Based Integrated Care

Hogeschoolhoofddocent MIZW Roelof Ettema beaamt dit: “Betere combinaties tussen inhoud en omgeving zorgen voor een betere kwaliteit van leven, betere zorgvoorzieningen en kosteneffectiviteit. Dat zijn belangrijke onderwerpen voor deze masteropleiding en voor het lectoraat Evidence Based Integrated Care dat nu wordt opgericht.”

Over de Roland van Linge Prijs

De Roland van Linge Prijs wordt vanaf nu jaarlijks uitgereikt aan een student van de Master Innovatie in Zorg en Welzijn aan de hand van de criteria: bijzonder goede kwaliteit van de innovatie en het bijbehorende implementatieplan. De prijs bestaat uit deelname aan het International Foundation for Integrated Care congres, in dit geval in 2018, inclusief ondersteuning van de docenten bij het vertalen van het artikel voor de presentatie.

“Dr. Roland van Linge was onze leermeester en collega tussen 1988 en 2016 toen hij, veel te jong, overleed. Zijn enorme deskundigheid, vriendelijkheid en humor worden zeer gemist en dat is de reden dat we de prijs dit jaar voor het eerst uitreiken”, aldus opleidingsmanager Marlou de Kuiper.