De dovengemeenschap heeft een heel eigen taal en cultuur. Wie hier alles over wil leren  – doof, slechthorend of horend – is bij Hogeschool Utrecht aan het juiste adres. Als enige opleider in Nederland bieden we opleidingen op bachelor- en masterniveau aan over gebarentaal en dovenstudies. Naast taaltechnische aspecten, zoals het vaardig worden in de Nederlandse Gebarentaal (NGT), is er aandacht voor het beroepsperspectief. 

Opleidingen

Samenwerking met en inclusie van de dovengemeenschap staat centraal binnen de opleiding. Niet alleen kijk je naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van taalstoornissen en medische technieken maar vooral ook naar sociale aspecten en gevolgen. Hoe kan er een brug worden geslagen tussen de horende en niet-horende gemeenschappen?

Veelgestelde vragen

Wil je als leraar een opleiding volgen? Dan ontvang je met een lerarenbeurs een flinke vergoeding! En misschien kom je (ook) in aanmerking voor andere subsidies.

Hogeschool Utrecht speelt een belangrijke rol in onderzoek naar de dovengemeenschap. Onderzoekers kijken over de grenzen van hun vakgebieden (taalkunde, psychologie, pedagogiek) naar manieren om de participatie van doven en slechthorenden te stimuleren. Uiteraard profiteer jij als student van deze kennis en ontwikkelingen.

Een aanbod op bachelor- en masterniveau, met modules die ook los te volgen zijn: de HU biedt onderwijs dat bij jouw situatie past. Bijvoorbeeld als je in het onderwijs werkt, en je graag wilt specialiseren in de dovengemeenschap.