Studiekeuzecheck

Het is belangrijk dat u een studie kiest die bij uw ambities past. Zo vergroot u immers de kans om uw opleiding succesvol te doorlopen. De studiekeuzecheck helpt u om bewust na te denken over uw studiekeuze. Daarnaast krijgt de opleiding inzicht in uw achtergrond, zoals vooropleiding, werkervaring, vaardigheden, motivatie en verwachtingen. Zo kan de opleiding u goed adviseren of de opleiding bij u past.

Reguliere deeltijdopleidingen instroom 1 september

Iedereen die zich voor 1 mei aanmeldt bij een reguliere duale- of deeltijd bacheloropleiding, heeft recht op een studiekeuzecheck van Hogeschool Utrecht die veelal bestaat uit een adviesgesprek. U hoeft geen gebruik te maken van dit recht maar we raden het wel aan. Bij aanmelding na 1 mei heeft u geen recht op deze studiekeuzecheck en hangt het af van de beschikbaarheid binnen de opleiding of dit alsnog wordt aangeboden. Soms heeft er al een intakegesprek plaatsgevonden voor aanmelding in Studielink. Sommige opleidingen stellen een werkplek eis gesprek verplicht. U wordt hierover door de opleiding geïnformeerd.

Deeltijdopleidingen met flexibele instroommomenten

Instroom 1 september 17, 1 november 2017, 1 februari 2018 en 1 april 2018

De deeltijdopleidingen met flexibele instroommomenten voeren met elke aanmelder een adviesgesprek. Om het adviesgesprek gericht(er) te kunnen voeren ontvangt u na uw aanmelding bij Hogeschool Utrecht een digitale intake. Het is niet verplicht om deze digitale intake in te vullen. Sommige opleidingen stellen een werkplek eis gesprek verplicht. U wordt hierover door de opleiding geïnformeerd.
Het gaat concreet om de volgende deeltijdopleidingen:

Verpleegkunde (inclusief duaal), Bedrijfseconomie, Bedrijfskunde (MER), Commerciële Economie, HBO-Rechten, Sociaal Juridische Dienstverlening, Werktuigbouwkunde, Social Work, Human Resource Management, Bedrijfskundig Informatie Management, Pedagogiek, Integrale Veiligheidskunde, Instituut Gebouwde Omgeving, de Tweede Graads Lerarenopleidingen Wiskunde, Engels en Nederlands.

Duale opleidingen

Voor duale opleidingen geldt dat de Studiekeuzecheck een verplicht onderdeel is van de aanmelding bij Hogeschool Utrecht. De Studiekeuzecheck voor duale opleidingen bestaat uit twee verplichte onderdelen:

  • Het tijdig (binnen een maand) invullen en terugsturen van de digitale intake is verplicht.
  • Ook het volgen van een studiekeuzecheck activiteit is verplicht. Voor sommige duale opleidingen is dit een verplichte matchingsdag. Andere duale opleidingen bieden een adviesgesprek aan. Kijk bij de specifieke duale opleiding voor de invulling van de studiekeuzecheck activiteit welke bedoeld is om een realistisch beeld van de opleiding te vormen.

Advies

Na het adviesgesprek ontvangt u een studiekeuzeadvies. Er zijn drie adviezen mogelijk: (1) positief; (2) positief met aandachtspunten en (3) negatief. Het advies is niet bindend. U bepaalt uiteindelijk zelf wat u met het advies doet. Als er sprake is van een formele werkplekeis, dan kan de opleiding u afwijzen als u hier niet aan voldoet.

Na het adviesgesprek heeft u de gelegenheid om uw studiekeuze bij te stellen. Als u kiest voor een andere bacheloropleiding aan de HU, doorloopt u opnieuw een studiekeuzecheckprocedure.

Vragen

Heeft u nog vragen over de studiekeuzecheck? Neem dan contact op met de Student Service Desk via info@hu.nl of 088 481 81 81.